Tandvårdsrädsla

Det är en stor del av Sveriges befolkning som lider av tandvårdsrädsla.  

Tandvårdsrädsla är ett utbrett problem och upp emot 20 procent av Sveriges befolkning beräknas lida av tandvårdsrädsla. Fem procent av befolkningen har sådan allvarlig rädsla att de till och med undviker att besöka tandvården. Det kan få förödande konsekvenser. 

Tandvårdsrädslans ursprung 
Det kan finnas många bakomliggande orsaker till att en person lider av tandvårdsrädsla. Oftast är det en traumatisk upplevelse sedan tidigare som triggat rädslan. Det behöver inte vara en upplevelse inom tandvården utan många vittnar om en händelse de inte kunnat kontrollera och som sedan patienterna blir påminda om i behandlingsstolen där de också upplever att de inte har kontroll.  

Så kan du bota rädslan 
Den mest effektiva metoden till att övervinna sin tandvårdsrädsla har visat sig vara att ha med en person man litar på som stöd under besöket. Du kan också be om att få komma till kliniken för att prata med en tandläkare, sitta i behandlingsstolen, känna på verktygen och stämningen. Du behöver alltså inte genomföra en undersökning eller behandling om du inte vill. Ett annat tips är att be om längre tid i behandlingsrummet. På så vis kan du ta en eller flera pauser under ditt besök vilket kan minska stressen.  

Berätta gärna också vid tidsbokningen att du lider av tandvårdsrädsla. Då kan tandläkaren förbereda för ditt besök redan innan du anlänt till kliniken. Du kan också be om att få vara väldigt inkluderad i behandlingen och be din behandlare berätta om allt hen gör. Vissa tycker att det är skönare att inte veta någonting, därför kan du självklart också be din tandläkare att berätta så lite som möjligt om vad som görs.